Zavarovalnica Triglav, d.d.
slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide slide
Zavarovalnica Triglav, d.d. Knauf Insulation

15. Memorial LEE RIBARIČ in 24. Memorial JOŽETA KURALTA, 5.3.2013

06. 03. 2013, 09:34

V teh marčevskih dneh se loški smučarji vsako leto spominjamo naših dveh vrhunskih tekmovalcev.

Jože Kuralt je bil v osemdesetih letih eden najboljših slovenskih, takrat jugoslovanskih smučarjev. Na Olimpijskih igrah v Lake Placidu 1980 in v Sarajevu 1984 je obakrat osvojil 13. mesto. Sodeloval je na treh svetovnih prvenstvih v Garmisch Partenkirchnu 1978, Schladmingu 1982 in Bormiu 1985 in bil večkratni državni prvak. Jože Dekleva je ob njegovi nesreči napisal: "Njegova odlika je bila borbenost, lastnost malo smučarjev. zato je bil večkrat med tistimi, ki niso končali vrhunskih slalomskih in veleslalomskih prireditev.... Dobival je tudi točke v svetovnem pokalu. Največji uspeh je dosegel letos v Parpanu, bil je četrti." Na poti domov iz turneje na Japonskem 24. marca 1986 se je skupaj s svojim spremljevalcem Danijelom Jerakom smrtno ponesrečil pri avstrijskem Spittalu.

15. aprila 1994 na poti iz zaključka sezone v Mariboru se je v Tuhinjski dolini smrtno ponesrečila Lea Ribarič. Dvajsetletna članica B - reprezentance je veliko obetala. Leta 1992 je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Mariboru že osvojila bronasto kolajno v superveleslalomu in sploh bila med najboljšimi v generaciji Hrovatove, Pretnarjeve, Dovžanove, ki so se pozneje uvrščale v svetovni vrh alpskega smučanja.

Letošnja memorialna veleslaloma sta potekala v lepem sončnem vremenu, na utrjenih, zahtevnih progah iz štartne hišice na vrhu Starega vrha do cilja pod Tepko. Udeležilo se jih je 27 tekmovalk in 89 tekmovalcev iz 14 držav. Med dekleti je zmagala Celjanka Saša Brezovnik, pred Srbkinjo Neveno Ignjatović in Eli Plut iz Novinarja. Domači klub v tej konkurenci ni imel tekmovalk. Pri fantih se je zmage veselil Avstrijec Christopher Neumayer, pred Andražem Reich - Pogladičem iz Novinarja in Mišelom Žerakom iz Branika Maribor. Naši Andraž Blaznik (45.), Maj Mlakar (53.) in krosist Jaka Masterl (54.) so se uvrstili po svojih trenutnih sposobnostih.       

Go back