V letu 2023 Pokal Loka slavi častitljivo 50-letnico tekmovanj, ki je bilo prvič izpeljano ob 1000-letnici mesta Škofja Loka. Smučarski klub Alpetour je s pomočjo Občine Škofja Loka in družbeno odgovornih sponzorjev tudi letos uspešno izpeljal 48. Pokal Loka – eno največjih mednarodnih tekmovanj za mlade v alpskem smučanju na svetu. Častno pokroviteljstvo nad letošnjim jubilejnim tekmovanjem je prevzel minister za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjaž Han. Tekmovanje je potekalo od 11. do 12. februarja 2023 na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko in je bilo za slovenske smučarje uspešno. Na tekmovanju Pokal Loka tekmujejo mladi smučarji od 12. do 16. leta starosti. Letos se ga je udeležilo več kot 200 mladih iz 22 držav s celega sveta.

Pokal Loka je v skupnem seštevku osvojila reprezentanca Italije pred Združenimi državami Amerike in Hrvaško. Slovenske tekmovalke in tekmovalci so osvojili pet odličij. Aja Radelj je v mlajši kategoriji v veleslalomu osvojila zlato medaljo. Brina Stroj Skubic v isti kategoriji je v veleslalomu osvojila srebrno medaljo, ki ji je dodala še zlato v slalomu.  V veleslalomu v mlajši kategoriji dečkov je Jošt Habjan osvojil srebrno medaljo, v kategoriji starejših deklic pa je bron v veleslalomu osvojila še Taja Prešern.

Organizatorji sodelujejo z organizatorji tekme za svetovni pokal, Pokalom Vitranc, in vsako leto omogočijo, da najhitrejši tekmovalec v veleslalomu lahko nastopi na tekmovanju za svetovni pokal v Kranjski Gori kot predtekmovalec. Letos sta to posebno nagrado in čast osvojila Britanec Zak Carrick-Smith in Slovenec Joža Šmit.

V izvedbo tekmovanja so vestni prostovoljci SK Alpetour in sosednjih smučarskih klubov vložili veliko truda in časa, da so pripravili proge na Starem vrhu.

REZULTATI 48. POKALA LOKA 2023

VELESLALOM

 U14 – ml. deklice

 1. AJA RADELJ, SLO
 2. BRINA STROJ SKUBIC, SLO
 3. BEATRICE JAKOMINIC, ITA

U14 – ml. dečki

 1. MILUSH PANCHEV, BUL
 2. JOŠT HABJAN, SLO
 3. GAETANO CANTALUPO, ITA

 

U16 – st. deklice

 1. ANOUK VAN MAREN, NED
 2. KATHARINE COSBY, USA
 3. TAJA PREŠERN, SLO

U16 – st. dečki

 1. ZAK CARRICK-SMITH, GBR
 2. FREDDY CARRICK-SMITH, GBR
 3. BEAUREGARD CAMAN, USA

SLALOM

 U14 – ml. deklice

 1. BRINA STROJ SKUBIC, SLO
 2. ZOE DRAGICEVIC, CRO
 3. LUDOVICA VOTTERO, ITA

U14 – ml. dečki

 1. MICHAL KALWA, POL
 2. TOMMASO DAGRI, ITA
 3. GAETANO CANTALUPO, ITA

U16 – st. deklice

 1. ANOUK VAN MAREN, NED
 2. SOLVEIG MORITZ, USA
 3. KATHARINE COSBY, USA

U16- st. dečki

 1. ZAK CARRICK-SMITH, GBR
 2. ZIGGY VRDOLJAK, CRO
 3. TADEAS PREVUZNAK, SVK

EKIPNO:

 1. Italija
 2. ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE
 3. HRVAŠKA

Predtekmovalca Pokal VItranc

 • Zak Carrick-Smith (GBR)
 • Joža Šmit (SLO)

 

Celotni rezultati:

VELESLALOM:

 

SLALOM

Previous reading
Fotoreportaža Pokal Loka 2023
Next reading
Ana Bokal uspešno nastopa na Olimpijskem festivalu evropske mladine