Smučarski klub Alpetour je s pomočjo Občine Škofja Loka in družbeno odgovornih sponzorjev tudi letos več kot uspešno izpeljal 47. Pokal Loka - eno največjih mednarodnih tekmovanj za mlade v alpskem smučanju na svetu. Častno pokroviteljstvo nad letošnjim jubilejnim tekmovanjem je prevzel predsednik Smučarske zveze Slovenije, g. Enzo Smrekar. Tekmovanje za 47. Pokal Loka je potekalo od 11. do 13. februarja 2022 v Škofji Loki in na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko in je bil za slovenske smučarje več kot uspešen.

Organizatorji so letos posebno pozornost namenili varni izvedbi tekmovanj, zato zaradi epidemioloških razmer letos svečane otvoritvene slovesnosti, mimohoda reprezentanc in spektakularnega nočnega paralelnega slaloma pod loškim gradom ni bilo.

Svojevrstno odprtje letošnjega Pokala Loka je bil tako letos podpis dogovora o sodelovanju med Smučarsko zvezo Slovenije in občinama Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka, ki opredeljuje vzpostavitev nacionalnega poligona za alpske discipline za vse starostne kategorije na smučišču Stari vrh.

Pokal Loka je v skupnem seštevku z uspehi mladih slovenskih smučark in smučarjev osvojila prva reprezentanca Slovenije, pred Italijani in tretjo reprezentanco Slovenije. Skupno je od osmih prvih mest Slovenija osvojila kar pet. Med petimi slovenskimi prejemniki zlatih odličij je tudi domačinka Ana Bokal iz Smučarskega kluba Alpetour, ki je zmagala v veleslalomu v kategoriji starejših deklic. Poleg nje je še eno odličje za SK Alpetour osvojila Aja Radelj, ki je v kategoriji mlajših deklic v veleslalomu osvojila drugo mesto. Poleg Ane Bokal so prvo mesto med Slovenci osvojili še Taja Prešern, ki je zmagala med mlajšimi deklicami tako v veleslalomu kot tudi veleslalomu, Lan Vezovnik v veleslalomu za mlajše dečke in Miha Oserban v slalomu med starejšimi dečki.

Organizatorji sodelujejo z organizatorji tekme za svetovni pokal, Pokalom Vitranc, in vsako leto omogočijo, da najhitrejši tekmovalec v veleslalomu lahko nastopi na tekmovanju za svetovni pokal v Kranjski Gori kot predtekmovalec. Letos je to posebno nagrado in čast osvojil Finec Felix Maksimov.

Na tekmovanju Pokal Loka tekmujejo mladi smučarji od 12. do 16. leta starosti. Proti pričakovanjem organizatorjev se je tekmovanja v koronskih časih in ko so številni udeleženci prejšnjih izvedb Pokala Loka tekmovali na olimpijskih igrah v Pekingu, udeležilo skoraj 200 mladih iz 30 držav s celega sveta.

V izvedbo tekmovanja so vestni prostovoljci SK Alpetour in sosednjih smučarskih klubov vložili veliko truda in časa, da so pripravili proge na Starem vrhu, z umetnim snegom pa so pripravili tudi izdatno snežno podlago, ki so jo nameravali sicer uporabiti za nočni paralelni slalom pod Loškim gradom, ki pa je zaradi epidemioloških razmer žal odpadel. So pa s snežno površino razveselili otroke, ki so lahko uživali v snežnih radostih. Tiha želja organizatorjev je, da morda kakšen otrok, ki bo svoje prve smučarske zavoje naredil prav na umetnem snegu pod Loškim gradom, kasneje nastopi tudi na pravem Pokalu Loka.

Da gre pri Pokalu Loka resnično »za malo smučarsko olimpijado« priča vsaj 24 bivših tekmovalcev s Pokala Loka, ki so letos nastopili v alpskem smučanju na ZOI v Pekingu. Še ena potrditev o pomembnosti Pokala Loka je dejstvo, da so le ti osvojili kar devet olimpijskih odličij: 4 zlate (2 x Johannes Strolz, 1 x Petra Vlchova, 1 x Katharina Liensberger), 4 srebrne (1 x Johannes Strolz, 1 x Aleksander A. Kilde, 1 x Katharina Liensberger, 1 x Žan Kranjec) in eno bronasto medaljo (Aleksander A. Kilde).

Uspehi slovenskih smučarjev na Pokalu Loka in podpis dogovora za smučišče na Starem vrhu sta odlična popotnica in darilo mladim smučarkam in smučarjem, ki so tekmovali na Pokalu Loka, uspehi nekdanjih tekmovalcev Pokala Loka na ZOI v Pekingu pa potrditev, da je Pokal Loka ena izmed prvih odskočnih desk za mlade smučarje proti uspehom v svetovnem merilu.

Previous reading
Gostili srečanje organizacijskih odborov mednarodnih otroških FIS tekmovanj
Next reading
Vpisujemo nove člane v ALPSKO SMUČARSKO ŠOLO SK Alpetour