Včeraj, 26. septembra 2023, je v Sokolskem domu potekala slavnostna prireditev Zavoda za šport in Športne zveze Škofja Loka, na kateri so podelili priznanja za dosežke in zasluge v športu.

Med ostalimi so priznanja prejeli tudi štirje naši člani: Primož Šink (bronasto plaketo), Franci Masterl (srebrno plaketo), Janez Franko (zlato plaketo) in Anča Kalan (svečano listino).

Primož Šink je prejel bronasto plaketo, podeljevalci pa so ob tem povedali:
Primož se je v delo Smučarskega kluba Alpetour vključil, ko smo v Škofji Loki pred več kot desetimi leti pričeli z zasneževanjem hriba pod Loškim gradom. S svojo ekipo je neprecenljv zasneževalec in človek, ki zna delati z ljudmi. Tudi s tistimi, ki so malenkostno nepotrpežljvi. Pri zasneževanju in pripravi proge za otvoritveno slovesnost Pokala Loka sta z Mihom Bokalom in svoj1mi sodelavci dokazala, da je ob slabih zimah mogoče pripraviti dobro snežno podlago tudi sredi mesta. Proga je namenjena izvedbi paralelnega slaloma v času tekmovanja Pokal Loka in prireditvi Smučanje po starem, mladim pa zagotavlja, da se lahiko ob slabih zimah veselo smučajo in sankajo sredi mesta. Primož je od leta 2013 tudi ćlan organizacijskega odbora
Pokala Loka in sodelavec pri organizacij njegove otvoritvene slovesnosti.

Franci Masterl je prejel srebrno plaketo za več kot tridesetletno aktivno delovanje na področju športa.
Bil je tekmovalec v alpskem smučanju. Po zaključeni športni karieri se je v smučarskem klubu Alpetour vključil kot eden od ključnih delavcev pri pripravi prog za različna tekmovanja. Kasneje je bil kot starš svojih otrok še bolj povezan s klubom, saj so morali starši opravljati razne prevoze tekmovalcev na različna prizorišča tekmovanj. Kot starš tekmovalca, ki je bil sodnik na tekmovanjih regionalnega, nacionalnega in mednarodnega ranga. Sodeloval je tudi pri izvedbah Pokal Loka.  Od leta 2000 do 2021  je  član Tekmovalnega odbora POKAL LOKA in vodja tekmovanja za POKAL LOKA – mednarodnega tekmovanja za otroke v alpskem smučanju. V smučarskem klubu še danes sodeluje pri organizacij vseh tekmovanj in skrbi za pripravo zastav udeleženk tekmovanj tudi na smučišču Stari vrh.

Janez Franko je prejemnik zlate plakete, prejel pa ga je za več kot štiridesetletno delo na področju športa. Najprej je bil tekmovalec v alpskem smučanju. V Smučarskem klubu je začel sodelovati na tekmah kot starš tekmovalca, ki je bil sodnik na tekmovanjih regionalnega, nacionalnega in mednarodnega ranga. Sodeloval je tudi pri olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984.  Kasneje pa je prevzel mesto gospodarja, odgovornega za ves material potreben na tekmovanjih, kot so startne številke, zastavice za kole, pano za rezultate in drugo.  Od leta 1984 do 2015 je bil član Tekmovalnega odbora POKAL LOKA, mednarodnega tekmovanja za otroke. Delo gospodarja  v smučarskem klubu je, da sodeluje na žrebanjih za vsa tekmovanja, tako za otroška, FIS tekme in tudi Pokal Loka, pripravi startne številke, poskrbi za razdelitev in prevzem le teh na smučiščih in jih po tekmovanju pobere, sortira, posuši in poskrbi, da so očiščene in zašite nared za naslednjo tekmo. Skrbi tudi za ostali material in red v skladišču. Za Pokal Loka pripravi zastave držav udeleženk, table z napisi držav za sprevod, napise in zastavice na mizah pri žrebanju, poskrbi za izobešanje zastav držav udeleženk v Škofji Loki in na smučišču in za izobešanje reklamnih panojev sponzorjev. Danes je Janez še vedno član Smučarskega kluba Alpetour in se po svojih najboljših močeh udeležuje srečanj, ki jih organiziramo.

Anča Kalan je prejemnica najvišjega občinskega priznanja za šport, prejela je svečano listino.
Svojo življenjsko pot je začela v Gorenji vasi, kjer se je kot dekle vključevalo v šport v Gorenji vasi. Kot športnica je delovala v TVD Partizanu v Gorenji vas. Srednja šola in kasneje študij jo je pripeljal v Škofjo Loko in kasneje v Ljubljano, kjer je bila aktivna v tudi študentskih športnih sredinah. Predvsem ji je bilo blizu alpsko smučanje. Kot mladinka je bila v letu 1966 aktivna pri delu smučarjev v Škofji Loki. Delovala je kot alpska smučarka, vaditeljica smučanja, smučarska sodnica skratka ni področja, ki ga Anča ne bi poznala. Z začetkom mednarodnega tekmovanja otrok v v alpskem smučanju za POKAL LOKA je bila članica tekmovalnega in odbora in organizacijskega odbora. Pri Pokalu Loka že več kot trideset let vodi pododbor za marketing, ki je zelo pomemben organ, saj je potrebno zagotoviti denarna sredstva za kakovostno izvedbo samega tekmovanja.

V letih 1976 in 1978 sta se ji v zakonu z Janekom Kalanom rodili hčerki Anja in Barbara in v tistem času je bila pobudnica in glavna organizatorka  otroškega občinskega tekmovanja za POKAL CICIBAN, ki je v tistem času na pobočja smučarske dolince v Vincarjih privabil tudi do 200 nadobudnih mladih smučarjev. Tekmovanje po več kot 40 letih še vedno privablja podmladek mladih alpskih smučarjev na tekmovanja, ki se odvijajo na območju bivše občine Škofja Loka (Železniki, Gorenja vas-Poljane in Žiri). Še danes je aktivna pri organizaciji memoriala loških alpskih smučarjev (Jože Kuralt, Boris Strel, Lea Ribarič. Darja Porenta, Luka Knific, Miran Ahčin, Nuša Tome). V njihov spomin SK Alpetour vsako leto organizira spominsko memorialno FIS tekmovanje za člane in članice. Tekmovanje organiziramo na Soriški planini oziroma Starem vrhu.

Anča Kalan je bila dolga leta tudi članica IO Športne zveze Škofja Loka, delovala pa je tudi v organih Smučarske zveze Slovenije, kot koordinatorka sodnikov za zahodno regijo.

Danes je Anča Kalan v Smučarskem klubu še vedno:

  • članica Upravnega odbora SK Alpetour in
  • predsednica sodniškega zbora SK Alčpetour

Brez Anče si alpskega smučanja v Škofji Loki ne da predstavljati. Vedno je pripravljena pomagati in ko nastopijo težave jih zna tudi reševati.

Poleg naših štirih članov so priznanja prejeli še:

  • majoliko: Nika Bobnar
  • bronaste plakete: Boštjan Notar, Patrik Vlaj, Aleš Zorman, Janko Žorž
  • srebrne plakete: Jožica Anžel, Tina Demšar, Pavle Dobovšek
  • svečane listine: Balinarski klub Loka 1000, Bojan Buden in Lara Poljšak.

Vsem nagrajencem čestitamo in želimo še veliko športnih in organizacijskih uspehov!

več fotografij z dogodka v foto galeriji Petra Pokorna >>>

 

Previous reading
Predstavniki Pokala Loka na srečanju organizatorjev mednarodnih FIS otroških smučarskih tekmovanj v Srbiji
Next reading
Vabilo na podelitev občinskih športnih priznanj