Vsakoletno srečanje organizatorjev mednarodnih tekem v alpskem smučanju za otroke stare od 13 do 16 let je letos gostila Smučarska zveza Srbije. Potekalo je od 22. do 24. septembra 2023 na Zlatiboru v Srbiji, udeležili pa so se ga tudi predstavniki Pokala Loka.

Na srečanju so bili prisotni sicer organizatorji tekem iz Kanade, Japonske, Italije, Andore, Švedske, Slovenije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Bulgarije, ki je zaprosila za polnopravno članstvo v Združenju organizatorjev mednarodnih tekem v alpskem srečanju za otroke (FCROC). Srečanja FCROC se niso udeležili predstavniki Francije in Kosova, ki so srečanje spremljali preko spletne konference.

Namen srečanja je bila analiza zaključene sezone in pogled v prihodnost. Na sestanku se nam vsako leto priključijo predstavniki FIS-Mednarodne smučarske zveze, ki nas seznanijo z novostmi, ki organizatorje čakajo v prihajajoči sezoni. Velik poudarek se v prihodnosti daje na zaščiti mladostnikov pred nasiljem, ki je bila do nedavnega tabu tema, zdaj pa se vedno bolj odpira. V tem delu imamo organizatorji tekem zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju pogojev, da se lahko tekmovalci obrnejo na usposobljene osebe, ki potem v zaščito tekmovalca/ke izpeljejo postopke. Prav tako je nekaj novih pravil kot tudi analiza posameznih dogodkov, ki so pomembni za kakovostno organizacijo tekmovanja.

Srbska smučarska zveza je bila izjemen gostitelj. V kratkem času so nas gostitelji popeljali skozi svet Zlatibora, kjer smo obiskali Drvengrad, znan po izjemnem režiserju, igralcu, glasbeniku Emirju Kusturici ter se popeljali s starodobno lokomotivo, po ozkotirni železnici Šarganska Osmica. Gre za izjemno naravo in kulturno dediščino, ki jo je vredno obiskati in s tem doživeti lepote zahodne Srbije.

Previous reading
Smučarski sejem v Škofji Loki, 2. in 3. december 2023
Next reading
Naši člani prejeli občinska priznanja za zasluge in uspehe v športu